Pravilnik nagrade

Ključne točke iz "Pravilnika" nagrade Ambasador 2023.:

Utemeljitelji nagrade: Pravilnik je utvrđen od strane Utemeljitelja nagrade Gorana Tomaševića i Tonija Jurića, urednika portala Klubskascena.hr

Organizator nagrade: Nagradu organizira udruga Klubska kultura u suradnji s portalom Klubskascena.hr

Područje nagrade: Nagrada Ambasador dodjeljuje priznanja za vrhunska postignuća u elektroničkoj glazbi u 2023. godini. Nagrađuju se projekti koji su nastali u Hrvatskoj i regiji, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Izborna godina: Izborna godina obuhvaća projekte koji su nastali od 01.11.2022. do 15.10.2023.

Ovi osnovni elementi Pravilnika postavljaju okvir za dodjelu nagrada u elektroničkoj glazbi za 2023. godinu i osiguravaju jasne smjernice za proces nominiranja i glasanja.

STRUČNI ŽIRI NAGRADE AMBASADOR

Stručni žiri sastoji se od više od 50 iskusnih stručnjaka iz elektroničke glazbene industrije u Hrvatskoj i regiji. Članove žirija predlaže i poziva Utemeljitelj nagrade Ambasador. Ovaj žiri uključuje različite aktere, poput promotora, organizatora, DJ-eva, novinara, izdavača, vlasnika klubova, urednika radijskih emisija te nezavisnih istraživača scene i kreativnih radnika u kulturi. Njihov zadatak je predlagati kandidate za nagrade, objektivno i nepristrano, temeljem umjetničkih, a ne komercijalnih uspjeha projekata. Popis članova žirija za tekuću godinu objavit će se na web stranici Ambasadora nekoliko dana nakon dodjele nagrada.

 

STRUČNI SURADNICI NAGRADE AMBASADOR

Uključivanje stručnih suradnika u određenim kategorijama nagrada dodatno osigurava kvalitetu ocjenjivanja i nominacija u specifičnim umjetničkim područjima. Ove godine imenuju se stručni suradnici u kategoriji “Kreativna event fotografija u regiji” (Pavle Kaplanec i Iva Znaor - Impala Studio), te “Najbolje likovno oblikovanje u regiji” (Sanja & Ivo T. Montina - Montina Design). Stručni suradnici u ovim kategorijama imaju duboko razumijevanje tih umjetničkih disciplina i mogu pružiti stručno mišljenje o radovima i projektima. Ovaj pristup pomaže i osigurava da nominacije i pobjednici u tim kategorijama budu prepoznati s visokim standardima i stručnošću te pridonose ugledu i integritetu nagrade.

Više o stručnim suradnicima za kategoriju “Najbolje likovno oblikovanje u regiji”

Sanja & Ivo T. Montina, vlasnici su tvrtke Montina Design koja između ostalih usluga, izrađuje kreativne koncepte i likovno oblikuje cijele kampanje za domaće i strane festivale i evente. Do sada su dizajnirali nekoliko stotina izdanja za CDe, Vinile te naslovnice u digitalnom obliku za prodajne platforme i streaming servise. Oni su već neko vrijeme „Official“ dizajneri su za europsko poznati „Legacy“ Festival te za legendarnu izdavačku kuću elektronske glazbe „Bonzai Music“. U svojim profesionalnim karijerama imaju preko 20 godina iskustva u vizualnoj komunikaciji kroz različite medije i putem digitalnog marketinga u različitim segmentima lifestylea. U njihovom radu pronaći ćete kreativna riješenja za digitalne kampanje, kako statične tako i video, te aplikacije njihovih riješenja na prodajne proizvode od majica do luksuznih, eksluzivnih proizvoda. Više info: www.montina-desing.eu

Više o stručnim suradnicima za kategoriju “Kreativna event fotografija u regiji”

Impala Studio čine Pavle Kaplanec i Iva Znaor. Oboje su završili osnovne i master studije za fotografiju, Pavle na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a Iva Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Do 2019. godine Pavle je u Beogradu radio na poljima studijske i event fotografije i filma. Od 2018. do 2020. bio je dio EXIT-ovog tima video produkcije. 2019. godine se preselio u Rijeku od kada su on i Iva osnovali Impala Studio sa kojim danas pokrivaju polja fotografije i filma. Iva je naklonjena dokumentarnoj fotografiji, te nakon polugodišnjeg putovanja po Africi i upoznavanju njihove kulture održava dvije samostalne izložbe. Danas najviše djeluje na poljima vjenčane fotografije gdje primijenjuje svoj dokumentarni stil. Oboje su nagrađivani umjetnici. Više info: www.impala-studio.com

 

PREDNOMINACIJSKE LISTE

Stručnom žiriju iz Hrvatske i regije šalju se prazne prednominacijske liste s kategorijama, pravilnicima, kriterijima i uputama za rad. Svaki član žirija predlaže kandidate koji su doprinijeli elektroničkoj glazbenoj sceni tijekom aktualne izborne godine. 

Liste se ispunjavaju tako da svaki član predloži najmanje jednog, a najviše pet kandidata po kategoriji. 

Član žirija liste popunjava temeljem umjetničkih i produkcijskih standarda vodeći se načelom objektivnosti i nepristranosti.

Član žirija nije dužan predlagati kandidate u svim kategorijama. Predlaže kandidate samo u onim kategorijama za koje smatra da raspolaže kvalitetnim informacijama.

Svaki predloženi kandidat na prednominacijskoj listi evidentira se sa jednim (1) bodom.

Utvrđivanje pobjednika u slučaju jednakog broja bodova temelji se na kvaliteti umjetničkih i produkcijskih standarda. Ovaj pristup osigurava da pobjednik nije određen samo brojem glasova, već i stvarnim doprinosom i kvalitetom umjetnosti i produkcije.

Također, važno je napomenuti da se ovi umjetnički i produkcijski standardi ne utvrđuju samo na temelju glasova žirija, već se provodi istraživanje koje provode nezavisni istraživači scene. Ovo dodatno osigurava objektivnost i integritet procesa odlučivanja te doprinosi poštenom odabiru pobjednika.

Prijave se otvaraju 2. listopada od 09.45h

Prijave se zatvaraju 15. listopada u 23.59hJAVNE PRIJAVE PROJEKATA

Kandidati ponovno od ove godine imaju mogućnost samostalno prijaviti svoje projekte, bilo da su nositelji projekata, suradnici, prijatelji ili strastveni zaljubljenici u elektroničku glazbu. 

Postupak prijave projekata započinje objavom poveznice na web stranici Ambasadora, putem koje će se moći ispunjavati obrazac u skladu s zadanim pravilima, kategorijama i kriterijima.

Prijave se otvaraju 2. listopada od 09.45h

Prijave se zatvaraju 15. listopada u 23.59h

Prilikom prijave kandidata, važno je strogo pridržavati se zadanih pravila te jasno i argumentirano obrazložiti zašto se smatra da projekt zaslužuje nominaciju. Također, potrebno je priložiti relevantne dokaze, kao što su foto i video materijali ili poveznice koje potvrđuju postojanost projekta i opravdavaju njegov doprinos sceni s ciljem njezinog unapređenja.

Ovaj pristup omogućava širokom spektru ljudi da sudjeluju u procesu prednominacija i prepoznaju izvanredne projekte u elektroničkoj glazbi.

Jedna osoba može prijaviti maksimalno 5 kandidata / projekata.

Javna prijava projekta ne znači automatsku nominaciju. 

U javnim prijavama projekata ne mogu sudjelovati članovi stručnog žirija.

 

KATEGORIJE

Definiranje kategorija za nagrade temelji se na pažljivom istraživanju i promatranju glazbene scene tijekom evaluacijske godine. Nakon što se prikupe zapažanja i provedu istraživanja, Utemeljitelj nagrade provodi opsežne diskusije s članovima žirija i svim zainteresiranim akterima u elektroničkoj glazbenoj industriji u Hrvatskoj i regiji.

Ove diskusije pomažu identificirati ključne aspekte i doprinose različitih projekata i aktera na sceni. Na temelju tih razgovora i zapažanja, definiraju se kriteriji za pojedine kategorije nagrada, prilagođeni aktualnom stanju na sceni. To osigurava da nagrade odražavaju suvremene trendove i doprinose glazbenoj sceni, te da se pravilno prepoznaju iznimni projekti i pojedinci. NOMINACIJE

Proces nominiranja za nagrade jasno je strukturiran i temelji se na predloženim kandidatima s prednominacijskih listi stručnog žirija, kao i na javnim prijavama projekata. Evo ključnih točaka ovog procesa:

Prednominacijske liste: Stručni žiri predlaže kandidate na prednominacijskim listama, a bodovi se dodjeljuju tim kandidatima na temelju njihovih prijedloga.

Prioritet za stručni žiri: Kandidati predloženi od strane stručnog žirija imaju prednost prilikom sastavljanja nominacija.

Javne prijave: Ako u određenoj kategoriji nema dovoljno kvalitetnih kandidata od strane stručnog žirija, razmatraju se prijave projekata koje su podnijeli sami nositelji projekata i drugi zainteresirani. 

Kriteriji za odabir: U slučaju da postoji više kandidata iz javnih prijava, prednost će imati kandidati s boljom evaluacijom projekta i višim umjetničkim i produkcijskim standardima.

Formiranje kategorija: Ako u kategoriji ne postoji najmanje deset predloženih kandidata, kategorija se neće formirati. 

Obrazloženje: Tijekom prvog izbornog ciklusa nagrade tj. kod javnih prijava i predlaganja stručnog žirija za stvaranje nominacija, može se dogoditi da pojedina kategorija nema dovoljan broj kandidata za nominacije, te se u tom slučaju može spojiti u regionalnu ili pak ukinuti. 

Broj nominacija: U svakoj kategoriji nominirat će se maksimalno pet kandidata, osim ako kriteriji za pojedinu kategoriju ne određuju drugačije. 

U 2023.g. utvrđeno je da će specifično četiri kategorije imati po 10 nominiranih kandidata, a to su: “DJ godine” (hrvatske nagrade publike), “Regionalni DJ godine” (regionalne nagrade publike), “Regionalni Band/Live act godine” (regionalne nagrade publike) i “Najbolji Boutique festival u regiji (regionalne nagrade publike). Uvjet za stvaranje kategorije, je da u navedenim kategorijama bude predloženo minimalno po 15 kandidata. Ukoliko u jednoj od kategorija bude predloženo manje od 15 kandidata, formirat će se kategorija s pet nominiranih.

Odluku o nominacijama donosi Utemeljitelj nagrade kako bi se osigurala objektivnost i integritet procesa nominiranja. Ovaj pristup omogućava priznanje i nagrađivanje najistaknutijih projekata i pojedinaca u elektroničkoj glazbenoj industriji.

Nominacije se objavljuju u utorak, 24.10. od 09.45hSPRJEČAVANJE SUKOBA INTERESA

Sprečavanje sukoba interesa ključno je za integritet i transparentnost procesa dodjele nagrada. 

Članovi žirija i stručni suradnici: Članovi žirija ne smiju predlagati sebe ili svoje projekte na prednominacijskim listama. Isti princip vrijedi i za stručne suradnike. Projekti stručnih suradnika ne mogu se predložiti ni od stručnog žirija, te ne mogu ući u nominacije.

Društvena odgovornost projekta: Važno je naglasiti društvenu odgovornost projekta i osigurati da nema sukoba interesa među organizatorima, utemeljiteljima nagrade i članovima žirija.

Organizator je odlučio da projekti koji potječu iz Udruge i portala Klubskascena.hr neće sudjelovati u nagradi Ambasador kako bi se izbjegao sukob interesa.

Ove mjere i pravila pomažu osigurati da proces nominiranja i dodjele nagrada bude fair, transparentan i nepristran te da se nagrade dodjeljuju zaslužnim projektima i pojedincima koji doprinose elektroničkoj glazbenoj sceni bez sukoba interesa ili potencijalnih pristranosti.

 

POSEBNE OKOLNOSTI

Mjere koje sprječavaju sukob interesa i osiguravaju transparentnost u procesu glasanja žirija su ključne za integritet nagrada. Ovaj poseban uvjet, gdje članovi žirija ne smiju glasati u kategoriji u kojoj su nominirani ili su povezani s projektom, dodatno osigurava pravičnost i neutralnost u glasanju. Ako se član žirija ne pridržava ovog pravila, njegov glas se poništava kako bi se izbjegao potencijalni sukob interesa. To doprinosi poštenom procesu dodjele nagrada.

 

GLASANJE

Glasanje u nagradama publike odvija se on-line na stranici www.nagrada-ambasador.eu 

Glasanje u nagradama struke odvija se tajno putem poveznice koju organizator šalje članovima žirija.

Glasanje započinje nakon objave nominacija 24.10. od 09.45hGLASANJE ZA NAGRADE PUBLIKE

Pravila za glasanje publike jasno definiraju proces glasanja i mjere koje se primjenjuju kako bi se osigurala poštenost i integritet glasovanja. Evo nekoliko ključnih točaka:

Jedan glas po posjetitelju: Svaki posjetitelj web stranice može glasati samo jednom u svakoj od kategorija za koje je predviđeno glasovanje.

Sankcije za pokušaje prijevare: Pokušaji prijevare sustava, kao što su clickbotovi, autovote i slični skripti, strogo su zabranjeni i bit će sankcionirani diskvalifikacijom kandidata. Pobjednik će biti prvi idući kandidat sa najvećim brojem regularnih glasova.

Nadgledanje glasovanja: Utemeljitelj nagrade nadgleda i zbraja glasove publike kako bi se osiguralo ispravno provođenje procesa.

Rješavanje izjednačenih rezultata: U slučaju izjednačenih rezultata na kraju glasovanja, Utemeljitelj nagrade donosi odluku o pobjedniku, ravnajući se umjetničkim i produkcijskim standardima, a ne komercijalnim uspjehom nominiranih.

Ova pravila i mjere osiguravaju da nagrade odražavaju stvarne preferencije publike i da se izbjegavaju nepravilnosti ili zloupotrebe u procesu glasovanja.

Glasanje završava 12.11. u 23.59hGLASANJE ZA NAGRADE STRUKE

Proces glasanja žirija za nagrade struke jasno je definiran i osmišljen kako bi osigurao pošteno ocjenjivanje i izbor pobjednika. Evo ključnih točaka tog procesa:

Glasanje žirija: Članovi žirija glasaju za svoje favorite u kategorijama nagrada struke, dodjeljujući po jedan glas (jedan bod) jednom od kandidata u svakoj kategoriji.

Nadgledanje glasovanja: Utemeljitelj nagrade nadgleda i zbraja glasove struke kako bi se osigurala integritet procesa.

Rješavanje izjednačenih rezultata: Ako dođe do izjednačenih rezultata na kraju glasovanja, odluka o pobjedniku donosi se uzimajući u obzir umjetničke i produkcijske standarde, a ne samo komercijalni uspjeh glazbenih izdanja, projekata ili izvođača.

Ovaj pristup osigurava da pobjednici u kategorijama nagrada struke budu prepoznati na temelju njihove stručnosti i doprinosa sceni, umjesto isključivo komercijalnog uspjeha.

Glasanje završava 12.11. u 23.59h

 

NAGRADE

Pobjednik će primiti personalizirano priznanje u obliku vinyla. Pobjednik u svakoj kategoriji prima po jedno personalizirano priznanje.

Dodjela nagrada održava se 30.11. u Zagrebu od 20.00h. Lokacija će biti naknadno objavljena.

 

PRITUŽBE I SUGESTIJE

Nagrada Ambasador promiče kritičko razmišljanje i kontinuirani napredak kako bi se osiguralo da proces nominiranja i dodjele nagrada odražava najviše standarde i interese zajednice elektroničke glazbe. Otvorenost za povratne informacije i suradnju sa zajednicom ključni su elementi koji doprinose integritetu i ugledu nagrade.

Ako zajednica ili pojedinci prepoznaju prostor za poboljšanje u pravilniku, kriterijima ili kategorijama, programu - suradnja i konstruktivna kritika mogu biti korisni alati za unapređenje procesa dodjele nagrada i prilagodbu nagrade promjenama u glazbenoj industriji. To može rezultirati boljim Ambasadorom i jačom scenom elektroničke glazbe za sve uključene. 

Slobodno nam se obratite pritužbom ili sugestijom na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

TIMETABLE

02.10. - 15.10.

Javne prijave projekata (SCENA, SVI)

Predlaganje kandidata na prednominacijskim listama (STRUČNI ŽIRI)

 

Utorak, 24.10.

Objava nominacija

 

24.10. - 12.11.

Glasanje u nagradama publike i struke

 

Četvrtak, 30.11.

Dodjela nagrada 

 

Petak, 01.12. 

Diskurzivni program

 

pravila nagrade, pravilnik, nagrada ambasador 2023

Prati nas na